Kalkulator posojila

Preizkusite, kako se obnašajo različne vrste posojil. Uporabite različne obrestne mere in različna obdobja plačila posojila, da vidite, kako se plačila posojila razlikujejo. Obrestno mero lahko spremenite tudi med obdobjem odplačevanja posojila.

Znesek posojila:

Posojilna obrestna mera:

Interval plačila posojila:

  1 mesec
  2 meseca
  3 meseca
  4 meseca
  6 meseca
  12 meseca

Vrsta posojila:

  enaka plačila
  enaka plačila glavnice posojila

Določite čas za vračilo posojila:

Enaka plačila glavnice posojila

Plačila posojila so na začetku večja in na koncu manjša. Za glavnico posojila plačate enak znesek, za obresti pa plačate različne zneske.

Recimo, da vzamete 1000€ posojila za dve leti. Obrestna mera je 2% in plačujete letna plačila. V prvem letu je plačilo glavnice posojila 500€, obresti pa 20€. V drugem letu je plačilo glavnice posojila 500€, obresti pa 10€. Torej plačate: 520€ in 510€.

Če se obrestna mera med plačilnim obdobjem dvigne, bodo plačila večja. Če se obrestna mera med plačilnim obdobjem zniža, bodo plačila manjša.

Enaka plačila

Plačila so ves čas enaka. Vzemimo isti primer kot zgoraj: dveletno posojilo za 1000€ z 2-odstotno obrestno mero in letnimi plačili. Obe plačili sta 515,05€. Skupni strošek obresti je višji. To je zato, ker na začetku ne bo toliko odplačane glavnice posojila.